Pieter De Poortere



Pieter De Poortere (1976) debuteerde in 2001 met het woordloze Boerke, dat meteen de prijs ontving voor beste Nederlandstalige album van het jaar. Tot nu verschenen er zeven albums van Boerke, waarvan de laatste drie bij de Franse stripuitgever Glénat. De serie wordt gepubliceerd in de Nederlandstalige pers (Humo, Knack, Zone 5300) en Franse pers (Fluide Glacial, Le Monde, Ferraille Illustré, L'echo des Savanes). De kruising van de cynische humor en de onschuldige tekenstijl vormen een duidelijk eigen handschrift.  Naast zijn stripwerk voor volwassenen tekent hij ook zoekprentenboeken voor kinderen.

Om nog meer inzicht te krijgen in de verstripte geest van Pieter schoot onze huis-, tuin- en keukenfilosoof een aantal pertinente vragen op hem af. Pieter schoot kort maar krachtig terug:

- Welke vorm van blad geniet uw voorkeur onder de loofbomen?
Toch wel de eik.

- Waarom is rood rood?
Dat heeft iets te maken met het breken van het licht en de werking van het oog.

- Wat maakt echt gelukkig? Geld? Macht? Vrouwen? Pistolets?
De glimlach van een kind natuurlijk.

- Als je huisdier je echt zou verstaan, wat zouden je eerste bevelen zijn?
Laat mij gerust!

- Welke kleur heeft een smurf nadat je hem gesmurfd hebt?
Ik vermoed paars...

Bibliografie
Boerke (september 2001) Uitgeverij Bries / Dickie (september 2001) Uitgeverij Bries
De Zichtbare Man en andere verhalen (februari 2003) Uitgeverij Bries
Boerke #2 (december 2003) Uitgeverij Bries / Dickie #2 (april 2004) Uitgeverij Bries
KAK (november 2004) Uitgeverij Bries
Boerke #3 (februari 2006) Uitgeverij Bries
Het huis van Hendrik (2006) Het huis van Alijn
Dickie #3 (november 2008) Uitgeverij Les Requins Marteaux (F)
Joe de Eskimo #1 (februari 2007)
Eskimo gaat op reis (april 2007) Uitgeverij Lannoo
Boerke #4 (september 2008) Uitgeverij Bries
Guszti #1 en #2 (april 2009) uitgeverij Nyitott Kšnyvmžhely (H)
Boerke #5 (oktober 2009) Oog&Blik / De Bezige Bij
De zoon van (juni 2010) Oog&Blik / De Bezige Bij
Le fils d’Hitler (juni 2010) Glénat (F)
El Hijo de Hitler (juni 2010) Glénat (E)
Hitlerin Poika (april 2011) Kumiorava (FIN)
Dickie à Hollywood (juni 2011) Glénat (F)
Boerke in Hollywood (juni 2011) Oog&Blik/De Bezige Bij
Poes is jarig (juli 2011) uitgeverij Lannoo
Poes is jarig (juli 2011) uitgeverij Lannoo
Hendriks spookjesboek (september 2011) Uitgeverij Lannoo
Le petit Dickie illustré (juni 2012) Glénat (F)
Dickie Hollywoodissa (september 2012) Kumiorava (FIN)
Hendriks Spookjescircus (oktober 2012) uitgeverij Lannoo
De Regenboogstraat (november 2013) Blloan Junior

0 reacties :

Een reactie posten